Lavt selvværd

Hvis du kæmper med lavt selvværd, kæmper du også med at føle dig god nok. Dit selvværd er din egen vurdering af dit værd hvorimod din selvtillid handler om din vurdering af det du gør og kan. Lavt selvværd og dårlig selvtillid kan sagtens bygges op, det sker bare ikke fra den ene dag til den anden. Når det er opbygget er det til gengæld det hele værd. 

6 Tegn på lavt selvværd

Selvkritisk og hård overfor dig selv

Et lavt selvværd har stor indflydelse på hvordan du tænker og føler omkring dig selv. Af samme årsag er det desværre ganske normalt at være enorm kritisk overfor en selv.

Søger andres anerkendelse

Lavt selvværd giver dig et stort behov for at lede efter anerkendelse og bekræftigelse hos andre, da du ikke har lært hvordan du giver det til dig selv,

Negative tanker & tankemønstre

Negative tanker er desværre et ganske normalt fænomen i forbindelse med lavt selvværd. De negative tanker er cementeret i dine overbevisninger.

Du stiller høje krav til dig selv

De høje krav du stiller til dig selv kan meget nemt have fundament i et behov for perfektionisme grundet et lavt selvværd.

Du ryger hurtigt i pleaserrollen

Et lavt selvværd gør det svært for dig at blive i dig selv og du ryger hurtigt over i andre og “fornemmer” hvad du tror de forventer af dig, hvad de har behov for eller hvad du skal gøre for at passe ind i flokken og føle at dem omkring kan lide dig.

Du har ofte svært ved at sætte grænser

Når selvværdet er lavt, kan det være enormt svært at turde at sætte tydelige grænser overfor andre mennesker, da du er bange for at blive valgt fra, miste eller at “de” så ikke kan lide dig. 

 

Selvværd er ikke noget vi er født med, det er tværtimod noget der grundlægges i barndommen og i vores opvækst. Vores selvværd er betinget af vores forældres (eller primære omsorgspersoners) evner til at lære os, at vi er noget værd og at vi er gode nok præcis som vi er. Man udvikler primært et sundt selvværd, hvis man i sin opvækst har oplevet kærlige forældre, der har givet udtryk for, at man er elsket og vigtig – uanset om man er glad eller vred. 
Når vi derimod først mærker kærlighed, oplever anerkendelse og modtager omsorg, når vi præsterer eller opfører os “ordentlig” skabes fundamentet for et lavt selvværd og en følelse af ikke at være god nok. 

Sådan arbejder du selv med dit selvværd

Gå ALL-IN og få min hjælp og ekspertise til at opbygge dit selvværd, så du står stærkt i dig selv.

Jeg arbejder eklektisk og bruger teorier og redskaber fra coaching, terapi og Emografi, da det er min erfaring at denne tilgang skaber de bedste og mest vedvarende resultater. 

(Visited 135 times, 1 visits today)